Alimentația azi – Poftă bună la otravă, un documentar de Carmen Avram

„Suntem tot mai mulți și tot mai greu de hrănit, așa că industria alimentară ne fabrică în laboratoare mâncare artificială care pare că ne ține în viață, dar care de fapt ne grăbește sfârșitul. Mâncăm, avem stomacul plin, dar nu ne hrănim. Corpul nostru, celulele noastre nu asimilează ce au nevoie și astfel apare această  dereglare a metabolismului. Asta au ajuns să mănânce oamenii în ultima jumătate de secol, mai nimic.

Studiile făcute în laborator arată că legumele hibrid sunt mai mult apă chioară, în defavoarea substanței uscate care reprezintă, de fapt, calitatea nutrienților. Nouă ni se pare că mâncăm o salată sănătoasă, dar de fapt, ele au o cantitate mult mai mică de substanțe nutritive, lipsindu-le exact ce trebuie pentru a fi sățioase… tot la analiza în laborator s-a descoperit că unele substanțe au dispărut complet din legumele crescute artificial.

Studiile au relevat faptul că vitaminele și mineralele care sunt absolut esențiale au scăzut pe toată gama de produse cu până la 35%  astăzi, față de acum 50 de ani. Cantitatea de vitamine și minerale scade pentru că intenția producătorului de semințe este să obțină un produs cu viață lungă de raft și cu o producție imensă, colosală.

Cea mai cruntă boală nu e cancerul, e obezitatea (vezi documentarul Gras, bolnav și aproape mort – un documentar ce merită văzut). Mâncarea modernă nu face decât să amorseze o bombă înăuntrul nostru. Așa a apărut nevoia de hrană bio, naturală. Avem cel mai mare potențial agricol bio de pe continent.

La noi nemaifiind industrie, automat totul este bio. Cifrele arată că Ro folosește astăzi de 3 ori mai puține îngrășăminte chimice, la hectar decât media din UE, asta înseamnă că am putea avea atât de mult teren propice hranei sănătoase încât am putea depăși țări ca Franța sau Spania. Însă condiția asta nu e suficientă, ne mai trebuie ceva, minte și educație alimentară.

Cel mai ieftin produs va fi întotdeauna de cea mai proastă calitate, iar factura completă nu se plătește la casa de marcat, ea se plătește întreaga viață. Dacă astăzi câștigi la casa de marcat un leu sau doi, peste 20-30 de ani, factura va fi mult mai mare.”

Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț! Chiar dacă nu ne putem permite să cultivăm sau să cumpărăm totul bio, tot avem soluții pentru a avea grijă de sănătatea noastră. Degeaba mâncăm câteva fructe sau legume bio și-n rest combinăm incorect alimentele, mâncăm fast-food-uri și alimente procesate, bem sucuri acidulate, toate acestea ducând la apariția obezității, și nu doar la adulți. Dacă ne uităm în jurul nostru ( în societățile occidentale nu mai spun) vedem nu doar adolescenți, ci și copii obezi, ceea ce reprezintă o problemă de sănătate publică. Și dacă statul are alte interese, măcar noi să ni le apărăm pe ale noastre.

Mi-a rămas în memorie un proverb, nu mai știu cui aparținea: Dacă cinzeci de ani avem grijă de corpul nostru, cinzeci de ani va avea el grijă de noi. 🙂

Vă doresc să luați și să implementați cele mai bune decizii alimentare pentru păstrarea sănătății voastre! ❤

Cu drag,

Delia