Am spus în articolul anterior că voi reveni cu câteva rețete cu flori de liliac. Vă prezint aici un suc de ananas cu urzică și flori de liliac. 🙂
Ananasul e un fruct care face detoxifiere, are proprietăți antiinflamatoare, antidepresive și revigorante (mai multe vezi aici); urzica este o plantă medicinală cu „efect diuretic (subtil elimină tendința la inerție, atașament, complacere în diferite situații sau stări) și antiinflamator (subtil diminuează focul excesiv, odată cu sublimarea mâniei, înverșunării, orgoliului)”*, iar florile de liliac au proprietăţi astringente, revulsive, tonice, calmante, vasodilatatoare, vermifuge, stomahice și antireumatice (mai multe vezi aici).
Am cumpărat un ananas pe care l-am lăsat să stea să se coacă bine (aprox zece zile), până a devenit maroniu (am mers pe același principiu ca și la banane, când coaja e maronie fructul e copt, dulce și aromat); l-am tăiat, curățat și porționat.
Și nu m-am înșelat, a fost copt, dulce și aromat. Aproximativ jumătate din el am folosit pentru acest juice, spun aproximativ, pentru că am „furat” multe bucățele, find atât de coapte, dulci și parfumat.
Mi-a plăcut, deoarece până și miezul ananasului, care este de regulă tare și ațos, acum era moale și nu-mi mai rămânea printre dinți.
La o jumătate de ananas am adăugat un pumn de urzici proaspete și un pumn de flori de liliac, le-am blenduit, le-am stors și am sa-vu-rat sucul care mi s-a părut deosebit. Parol! 🙂
Cu drag și cu bucurie,
Delia
*Bibliografie:
Dr. Dorin Dragoș, Fundamentele medicinei naturale, partea a II-a, Fitoterapia psihocauzală, Vindecarea sufletului și a trupului prin plante, Editura Deceneu, 2010, pg. 245 și 265